Nové brambory s tvarohem, Lepenice
Nové brambory s tvarohem brambory (podle počtu osob), kmín, sůl, máslo, tvrdý tvaroh nebo balkánský sýr
Brambory uvaříme v osolené vodě, přidáme kmín. Hotové brambory přecedíme, na talíři omastíme rozpuštěným máslem a sypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem. Výborná varianta je balkánský sýr. Podáváme s okurkovým nebo rajčatovým salátem.
Lepenice 750 g brambor, sáček kysaného zelí, 2 cibule, 3 lžíce sádla, sůl, kmín
Brambory uvaříme s kmínem ve slané vodě. Na lžíci sádla osmahneme 1 nakrájenou cibuli, přidáme scezené pokrájené zelí, osolíme, okmínujeme a podusíme. Vařené brambory slijeme, rozšťoucháme se šťávou ze zelí na kaši a vmícháme podušené zelí. Posypeme osmaženou cibulkou. Lepenice je výborná k vařenému uzenému masu nebo opečené klobáse.