Jdi na obsah Jdi na menu
 


Škubánky, Opečené škubánky

2. 2. 2012

Škubánky     1 kg brambor, sůl, 150 g hladké mouky, 100 g másla, tvrdý tvaroh

 

Brambory uvaříme ve slané vodě. Vodu slijeme do hrnečku. Brambory rozšťoucháme a obrácenou vařečkou do nich uděláme několik otvorů, které zasypeme moukou. Zalijeme asi polovinou slité vody, zakryjeme poklicí a necháme 10-15 minut propařit. Hmotu vařečkou vymícháme na hladké těsto. Pokud je směs hustá, přilijeme ještě trochu slité vodym z brambor.Lžicí namáčenou v rozpuštěném másle vykrajujeme škubánky, mastíme máslem a sypeme strouhaným tvrdým tvarohem nebo balkánským sýrem. Varianta nasladko: škubánky vykrajujeme lžicí namočenou v rozpuštěném sádle. Sypeme mletým mákem a cukrem, mastíme sádlem.

 

 

Opečené škubánky  zbylé škubánky, tuk na smažení

 

Zbylé, vychladlé škubánky vytvarujeme do placiček a pečeme z obou stran v rozpáleném oleji.