Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krůtí stehna na způsob bažanta, Krůtí guláš

23. 1. 2011

Krůtí stehna na způsob bažanta   2 krůtí stehna, 100 g másla, cibule, celý pepř (asi 7 kuliček), bobkový list, 3 kuličky jalovce, lžička hl. mouky

 

Krůtí stehna omyjeme, prošpikujeme slaninou a osolíme. Na zbytku slaniny a na másle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme kuličky pepře a jalovec, vložíme stehna a vše podlijeme 1 dcl vody. Pekáček nebo kastrol přikryjeme poklicí případně alobalem a dusíme. Když je maso částečně měkké, poklici sundáme a stehna dopečeme do zlatova. Podáváme s přírodní šťávou nebo můžeme lehce zaprášit hladkou moukou. Pokud použijeme mouku, podlijeme trochou vody a necháme 5-7 minut povařit.

 

 

Krůtí guláš   600g krůtích prsou,1 větší cibule, 50 g másla, sůl, pepř, sladká paprika, majoránka, lžíce hladké mouky, česnek dle chuti

 

Maso nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme. Na másle osmažíme cibuli do zlatova, zaprášíme sladkou paprikou a přidáme maso, které zprudka opečeme ze všech stran. Přidáme majoránku, prolisovaný česnek  a zalijeme asi 1,5 dcl teplé vody. Dusíme do měkka za občasného podlévání. Omáčku zahustíme lžící hladké mouky, kterou rozmícháme ve studené vodě (1-1,5 dcl) a necháme ještě alespoň 5 minut povařit. Vhodná příloha: brambory, houskový knedlík, rýže, těstoviny.