Jdi na obsah Jdi na menu
 


Španělský ptáček, Hovězí pečeně

6. 7. 2009

Španělský ptáček:  Větší plátky zadního hovězího masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme plnotučnou hořčicí. Do středu plátku skládáme špalíček slaniny, sladkokyselé okurky, měkkého salámu a čtvrtku natvrdo uvařeného vejce. Plátky pevně zavineme a převážeme nití. V kastrole osmažíme nakrájenou cibuli lehce do zlatova, vložíme ptáčky a opečeme je ze všech stran. Podlijeme teplou vodou a dusíme do změknutí. Během dušení ptáčky obracíme a podle potřeby podléváme vodou. Když je maso měkké, ptáčky vyjmeme a odstraníme nitě. Omáčku dokončíme opět hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě, provaříme, maso vložíme zpět do omáčky. Jako změnu pro klasické ptáčky lze použít 2-3 lžíce kysané smetany.
Nejlepší přílohou jsou houskové knedlíky.


Hovězí pečeně:   Zadní hovězí maso omyjeme, prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme. V kastrole osmažíme nakrájenou cibuli do růžova, maso ze všech stran prudce opečeme, trochu podlijeme vodou a dusíme do měkka. Během dušení maso obracíme, přeléváme šťávou a podle potřeby podléváme vodou. Když je maso téměř měkké přidáme do šťávy na kolečka nakrájený párek a kostičky vařeného vejce. Dusíme do změknutí, maso vyjmeme a nakrájíme na plátky. Šťávu zaprášíme moukou, lehce podlijeme a krátce povaříme. Plátky vložíme zpět a prohřejeme.
Nejlepší přílohou jsou houskové knedlíky a rýže.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář