Svíčková na smetaně, Hovězí na česneku
6. 7. 2009
Svíčková na smetaně: Zadní hovězí maso opláchneme, prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme. Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) a cibuli nakrájíme na plátky a na másle osmahneme až bude mít zelenina zlatavou barvu. Na připravený základ vložíme maso, opečeme ze všech stran a podlijeme vodou. Přidáme bobkový list (3lístky) a po 5-6 kuličkách nového koření a celého pepře. Maso dusíme nebo pečeme pod poklicí, obracíme a dle potřeby přeléváme šťávou a podléváme vodou. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na porce, odstraníme bobkový list a kuličky nového koření a pepře.Šťávu se zeleninou propasírujeme přes cedník nebo rozmixujeme. Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě, promícháme, vložíme porce masa a vaříme ještě 10 minut. Před dokončením přidáme do omáčky smetanu nebo zakysanou smetanu. Můžeme přikyselit citronem. Příloha - houskový knedlík.
Hovězí na česneku: Zadní hovězí maso omyjeme, prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme. V kastrole osmažíme nakrájenou cibuli do růžova a maso ze všech stran opečeme. Do kastrolu přidáme stroužky česneku podle chuti, ale rozhodně nešetříme. Vše podlijeme vodou a pod poklicí dusíme nebo pečeme v troubě. Během dušení (pečení) maso přeléváme šťávou a podléváme vodou. Měkké maso nakrájíme na porce, šťávu zaprášíme moukou, podlijeme vodou dle potřeby a chvíli povaříme.
Nejvhodnější přílohou je bramborový knedlík, brambory a určitě špenát.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář