Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pórková polévka, Zelňačka, Dršťková z hlívy

13. 3. 2009
Pórková polévka: pórek nakrájíme na kolečka nebo malé kostičky a dáme vařit
                            společně s mrkví. Osolíme, opepříme a přidáme l kostku masoxu.
                            Světlou jíškou zahustíme a vaříme do změknutí. Měkkou mrkev
                            rozmačkáme vidličkou, vrátíme do polévky a dochutíme muškáto-
                            vým květem. Do této polévky je výborná osmažená houska
                            (na pánvi rozpustíme máslo, přidáme na kostičky nákrájenou
                            housku a opečeme dozlatova).

Zelňačka:  malou skleničku překrájeného kysaného zelí, brambory, sůl a kmín dáme
                vařit do studené vody. Asi po 10 minutách přidáme světlou jíšku do
                které jsme přimíchali sladkou papriku. Vaříme do změknutí. Podle chuti
                přidáme kysanou smetanu. Pro mlsné jazýčky doplníme na kolečka
                nakrájenou klobásou.

Dršťková z hlívy:  na sádle (může být i máslo) osmahneme cibulku, přidáme  hladkou
                            mouku a sladkou papriku. Takto připravenou cibulovou jíšku
                            zředíme studenou vodou a přivedeme do varu. Hlívu nakrájíme
                            na kousky, vložíme do polévky společně s pepřem, majoránkou
                            a česnekem. Vaříme do změknutí, nakonec můžeme dochutit
                            polévkovým kořením.