Pórková polévka, Zelňačka, Dršťková z hlívy
13. 3. 2009
Pórková polévka: pórek nakrájíme na kolečka nebo malé kostičky a dáme vařit
společně s mrkví. Osolíme, opepříme a přidáme l kostku masoxu.
Světlou jíškou zahustíme a vaříme do změknutí. Měkkou mrkev
rozmačkáme vidličkou, vrátíme do polévky a dochutíme muškáto-
vým květem. Do této polévky je výborná osmažená houska
(na pánvi rozpustíme máslo, přidáme na kostičky nákrájenou
housku a opečeme dozlatova).
Zelňačka: malou skleničku překrájeného kysaného zelí, brambory, sůl a kmín dáme
vařit do studené vody. Asi po 10 minutách přidáme světlou jíšku do
které jsme přimíchali sladkou papriku. Vaříme do změknutí. Podle chuti
přidáme kysanou smetanu. Pro mlsné jazýčky doplníme na kolečka
nakrájenou klobásou.
Dršťková z hlívy: na sádle (může být i máslo) osmahneme cibulku, přidáme hladkou
mouku a sladkou papriku. Takto připravenou cibulovou jíšku
zředíme studenou vodou a přivedeme do varu. Hlívu nakrájíme
na kousky, vložíme do polévky společně s pepřem, majoránkou
a česnekem. Vaříme do změknutí, nakonec můžeme dochutit
polévkovým kořením.
společně s mrkví. Osolíme, opepříme a přidáme l kostku masoxu.
Světlou jíškou zahustíme a vaříme do změknutí. Měkkou mrkev
rozmačkáme vidličkou, vrátíme do polévky a dochutíme muškáto-
vým květem. Do této polévky je výborná osmažená houska
(na pánvi rozpustíme máslo, přidáme na kostičky nákrájenou
housku a opečeme dozlatova).
Zelňačka: malou skleničku překrájeného kysaného zelí, brambory, sůl a kmín dáme
vařit do studené vody. Asi po 10 minutách přidáme světlou jíšku do
které jsme přimíchali sladkou papriku. Vaříme do změknutí. Podle chuti
přidáme kysanou smetanu. Pro mlsné jazýčky doplníme na kolečka
nakrájenou klobásou.
Dršťková z hlívy: na sádle (může být i máslo) osmahneme cibulku, přidáme hladkou
mouku a sladkou papriku. Takto připravenou cibulovou jíšku
zředíme studenou vodou a přivedeme do varu. Hlívu nakrájíme
na kousky, vložíme do polévky společně s pepřem, majoránkou
a česnekem. Vaříme do změknutí, nakonec můžeme dochutit
polévkovým kořením.