Houbová omáčka
8. 11. 2009
Houbová omáčka potřebujeme 5 dkg másla, 4-5 lži hladké mouky, vývar nebo vodu, drcený kmín, cibuli, pepř, sůl, čerstvé nebo sušené houby.
Na másle s cibulí podusíme čerstvé houby do měkka, osolíme, opepříme a přidáme drcený kmín. Sušené houby nejdříve necháme asi 1/2 hodiny namočené ve vodě, potom je nakrájíme a postupujeme stejně jako u čerstvých hub.
V kastrole si připravíme z tuku a hl. mouky jíšku, zalijeme studeným vývarem nebo vodou, rozmícháme do hladka a přivedem k varu. Do vařící omáčky přidáme podušené houby a vaříme ještě 15 - 20 minut. Před dokončením vložíme na porce nakrájené vepřové nebo hovězí maso. Omáčku lze podávat i bez masa, nejlépe s houskovým knedlíkem.
Pro zjemnění omáčky můžeme nakonec přidat smetanu, a to jak sladkou nebo zakysanou. Díky smetaně dostane omáčka odlišnou chuť, takže z jednoho receptu máte dvě varianty dobré omáčky - hnědou a bílou.
Na másle s cibulí podusíme čerstvé houby do měkka, osolíme, opepříme a přidáme drcený kmín. Sušené houby nejdříve necháme asi 1/2 hodiny namočené ve vodě, potom je nakrájíme a postupujeme stejně jako u čerstvých hub.
V kastrole si připravíme z tuku a hl. mouky jíšku, zalijeme studeným vývarem nebo vodou, rozmícháme do hladka a přivedem k varu. Do vařící omáčky přidáme podušené houby a vaříme ještě 15 - 20 minut. Před dokončením vložíme na porce nakrájené vepřové nebo hovězí maso. Omáčku lze podávat i bez masa, nejlépe s houskovým knedlíkem.
Pro zjemnění omáčky můžeme nakonec přidat smetanu, a to jak sladkou nebo zakysanou. Díky smetaně dostane omáčka odlišnou chuť, takže z jednoho receptu máte dvě varianty dobré omáčky - hnědou a bílou.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář