Jdi na obsah Jdi na menu
 


Linecké těsto, Rakvičkové těsto

12. 11. 2011

Linecké těsto   1/2 kg hl. mouky, 4 žloutky, 25 dkg másla (Hera), 20 dkg moučkového cukru

 

Změklé máslo zpracujeme se všemi surovinami v hladké těsto. Necháme v chladu odpočinout alespoň 1/2 hodiny, můžeme zpracovat i druhý den. Na pomoučeném vále z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm.Tvořítkem vykrajujeme kolečka, která přeneseme  na suchý plech a v předehřáté troubě pečeme 10-12 minut.Upečená kolečka sundáme z plechu, necháme vychladit a poté spojujeme zavařeninou. Obalujeme v cukru nebo zdobíme čokoládovou polevou s oříškem nebo madlí.

 

 

Rakvičkové těsto    15 dkg moučkového cukru, 4 žloutky, 4 kapky citronové šťávy, trochu vanilkového cukru

 

Žloutky, cukr a citronovou šťávu třeme 1/2 hodiny. Formičky vymažeme rozpuštěným máslem a do 2/3 naplníme těstem. Pečeme ve vyhřáté troubě. Jakmile těsto ve formičkách vyběhne, dopečeme při velmi mírné teplotě do růžova. Po dopečení z formiček ihned vyklopíme.