Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podvodnice, Mandlové (ořechové) placky - bez lepku

Podvodnice    20 dkg hl. mouky, 15 dkg másla, 2 dkg droždí, 3 lžíce vlažné vody, 5 dkg mletých ořechů

 

Všechny suroviny zpracujeme v hladké těsto a ponoříme do studené vody. Po vyplavání těsta (2-4 hodiny) vyválíme plát asi 3 mm silný a pomocí tvořítek vykrajujeme různé tvary. Pečeme na suchém plechu v předehřáté troubě 8-10 minut. Po upečení obalujeme v cukru.

 

Mandlové (ořechové) placky - bez lepku    4 vejce, 20 dkg cukru, 35 dkg nastrouhaných mandlí nebo ořechů, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mletého hřebíčku, špetka muškátového oříšku, špetka soli, 2 lžíce moučkového cukru, 10 dkg polevy

 

Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme všechny přísady. Těsto rozetřeme na pečící papír a v předehřáté troubě pečeme 15-20 minut. Upečenou placku vyklopíme na vál a sejmeme papír. Nakrájíme na čtverečky a necháme vychladnout.Zdobíme polevou. Čtverečky musíme nakrájet za tepla!